PROFESSOR DISRUPTIU

Un professor no, un “facilitador d’aprenentatge”

Sempre vaig ser el típic nen que donava classes de reforç a nens més petits, així que gairebé pot dir-se que porto a l’ensenyament tota la meva vida, literalment. En la meva etapa adulta he impartit o imparteixo classes de màrqueting, creativitat o innovació, ocasionals o estables, en diverses institucions de tot el país: ESADE Business School, Lasalle (Madrid), Deusto (Bilbao), Loyola Leadership School (Sevilla) i INEDE (València). Des d’estudiants universitaris fins a directius cursant MBA, dins l’aula acostumo a tenir participants de tot el món, de manera que un important percentatge de les meves sessions són en anglès.

A l’aula no em presento com el Professor, sinó com el seu “facilitador d’aprenentatge” i els dic que no els considero estudiants, sinó un “equip d’aprenentatge”. Miro de canviar el model pedagògic, faig mil experiments didàctics a l’aula, provo de veure com podem aprofitar la tecnologia i les xarxes socials per involucrar els participants i sempre intento transformar-los, impactar-los, i fer que gaudeixin de la matèria d’anàlisi. Jo sóc dels que pensen que “la lletra entra millor amb rialles que amb sang”. Per descomptat que crec en l’esforç, però sobretot crec en deixar als participants espai per a la seva creativitat i la seva curiositat. Per a mi aquests són els principals ingredients per al creixement d’algú que s’està formant en una matèria: CURIOSITAT + ESFORÇ + CREATIVITAT.

Actualment estic escrivint un llibre sobre ensenyament disruptiu, on comparteixo les meves reflexions i les meves experiències i experiments didàctics dels últims anys.

De vegades toco amb els meus alumnes a la Campus Party. Per alguna cosa sóc “el profe rocker”. Pots veure-ho al vídeo a la dreta d’aquest text …